# 8.6 Futó felület
### Oszlopbeállítások
A Táblázat lista nézetében a fogaskerék ikonra kattintva megnyílik az `Oszlopbeállítások` ablak. Az ikon tooltipje: `Oszlopbeállítások`.
Az ablakban meghatározható a táblázatban megjelenő oszlopok köre. Az eltérő összeállítások névvel menthetők, kiválaszthatók, módosíthatók és törölhetők.
📷 Kép 14 – Az `Oszlopbeállítások` ikon a Táblázat lista nézetében
📷 Kép 15 – Az `Oszlopbeállítások` ablak
#### Új beállítás létrehozása
Új beállítás létrehozásához a `Beállítás neve*` mezőben meg kell adni a nevet, majd az `OSZLOPOK NEVEI` részen ki kell választani a megjelenítendő oszlopokat.
Az oszlopok megjelenítése a nevük mellett található jelölőnégyzetekkel állítható be. A megjelenítendő oszlopok minimális és maximális száma nincs korlátozva. Valamennyi oszlop kijelölhető, illetve minden oszlop megjelenítése kikapcsolható, beleértve a `Rekord ID` oszlopot is.
A `Hozzáadás` gombra kattintva létrejön az új beállítás. A létrehozható beállítások száma nincs korlátozva, két beállítás azonban nem rendelkezhet azonos névvel.
📷 Kép 16 – Új beállítás létrehozása és a megjelenítendő oszlopok kiválasztása
A mentett beállítások az ablak felső részén chipekben jelennek meg. A mentett beállítás a hozzá tartozó chipre kattintva választható ki.
Az `Alkalmaz` gombra kattintva a kiválasztott beállításhoz tartozó oszlopok jelennek meg a táblázatban.
📷 Kép 17 – Mentett beállítások chipjei az `Oszlopbeállítások` ablakban
📷 Kép 18 – Táblázat a kiválasztott beállítás alkalmazása után
#### Beállítás módosítása
A mentett beállítás kiválasztása után annak neve és a hozzá tartozó megjelenítendő oszlopok is módosíthatók.
A név a `Beállítás neve*` mezőben változtatható meg. Az oszlopok megjelenítése az `OSZLOPOK NEVEI` részen, a nevük mellett található jelölőnégyzetekkel módosítható.
A `Módosítás` gombra kattintva a megadott változtatások menthetők.
📷 Kép 19 – Mentett beállítás nevének és megjelenítendő oszlopainak módosítása
#### Beállítás törlése
A mentett beállítás chipjén található `×` ikonra kattintva az adott beállítás eltűnik a mentett elemek közül. A törlés ekkor még nem végleges, és nem jelenik meg megerősítő üzenet.
A törlés véglegesítéséhez az `Alkalmaz` gombra kell kattintani. Ha az `Alkalmaz` használata elmarad, a beállítás nem törlődik.
📷 Kép 20 – Mentett beállítás törlésre jelölése a chipen található `×` ikonnal
#### Visszaállítás
A `Visszaállítás` gombra kattintva megjelenik a `Megerősítés` ablak az alábbi üzenettel:
`Biztosan törlöd az egyéni táblázatbeállításokat?`
A választható gombok:
- `Nem`
- `Igen`
📷 Kép 21 – Az egyéni táblázatbeállítások törlésének megerősítése
#### Beállítások tárolása
A mentett beállításokat a böngésző Local Storage tárterülete tárolja. Ezeket csak az a felhasználó éri el, aki létrehozta őket, és csak azon a gépen, amelyen létrehozta őket. A beállítások kijelentkezés után is megmaradnak.
> **Fontos**
>
> Az `Oszlopbeállítások` a táblázatban megjelenő oszlopok körét határozza meg, azok sorrendjét nem módosítja.
>
> Az alapértelmezett oszlopsorrend beállítását lásd: **8.2.6 Megjelenési funkciók – Oszlop sorszáma a táblázatban**.